دنیای برق

مطالب مفید در مورد رشته برق

دنیای برق

مطالب مفید در مورد رشته برق

filesell

مطالب مفید در مورد رشته برق

طبقه بندی موضوعی
کسب درآمد>

نحوه ی ساخت لامپ تست جذاب

جمعه, ۲ فروردين ۱۳۹۸، ۰۱:۵۲ ق.ظ

نحوه ی ساخت لامپ تست جذاب

لامپ تست از ساده ترین ابزار عیب یابی در برق و الکترونیک است. ساده ترین نوع لامپ تست، لامپ تست با لامپ رشته ای است که در عیب یابی مدارهای خودرو از آن استفاده می شود.

لامپ تست با لامپ رشته ای

لامپ تست با لامپ رشته ای

 نوع دیگری از لامپ تست را می توان با دیودهای پخش کننده ی نور (LED) ساخت. LED مخفف عبارت Light Emitting Diode به معنای دیود منتشر کننده ی نور است.

این نوع لامپ تست را معمولاً در دو مدل می سازند. در مدل اول از دو عدد LED با رنگ های متفاوت ( معمولاً قرمز و سبز) و در مدل دوم از یک عدد LED سه پایه ی دورنگ استفاده می شود. در هر دو مدل دو عدد گیره ی سوسماری موجود است، که یکی برای اتصال به قطب مثبت و دیگری جهت اتصال به قطب منفی است.

 

در لامپ تست LED اگر پراپ تست به ولتاژ مثبت اتصال یابد یکی از LED ها (معمولاً قرمز) روشن می شود و اگر پراپ تست به ولتاژ منفی وصل شود LED دوم (معمولاً سبز) روشن می شود البته انتخاب رنگ LED ها سلیقه ای است و الزامی ندارد.

 

باتوجه به مزیت لامپ تست های LED که وجود ولتاژ مثبت و منفی را به سهولت آشکار می کنند. از آنها می توان به عنوان یک ابزار ساده ی عیب یابی در خودروها و خصوصاً در مدارهای الکترونیکی بهره برد اما لامپ تست LED در مقایسه با لامپ تست رشته ای، اگر با بوبین رله سری شود به علت جریان پایینی که مصرف می کند توانایی فعال کردن (مغناطیس کردن بوبین) رله را نخواهد داشت.

 

 

نحوه ی ساخت لامپ تست LED (مدل اول)

 

در مدل اول که از دو عدد LED به رنگ های قرمز و سبز استفاده می شود، LED ها را بصورت برعکس به هم متصل می کنیم یعنی آنود LED قرمز به کاتد LED سبز و آنود LED سبز به کاتد LED قرمز. در این حالت یک LED جفتی با دو پایه خواهیم داشت. (مطابق تصویر پایین)

 

گیره های سوسماری دارای روکش عایق می باشند که در لامپ تست معمولاً از گیره ی قرمز برای قطب مثبت و از گیره ی مشکی برای قطب منفی استفاده می شود. هر کدام از گیره ها را توسط یک مقاومت (معمولاً بین ۳۳۰ اهم تا ۱ کیلو اهم) به یکی از پایه های LED ها متصل می کنیم. در این مرحله باید بررسی کنید که با اتصال گیره ها به باتری یا به هر منبع دیگر، اگر پایه ی دوم LED ها مثبت شود LED قرمز و اگر منفی شود LED سبز روشن شود. (مطابق تصویر پایین)

 

 

 درغیر این صورت باید گیره ها را به پایه ی دیگر LED ها وصل کنید. بعد از اطمینان از صحت عملکرد مدار، پایه ی آزاد LED ها را به یک پراپ متصل می کنیم. اکنون لامپ تست LED آماده است. منتها در تمام مراحل باید سعی کنید که مدار را هرچه تمیزتر و شکیل تر سرهم کنید.                                                      مسیر عبور جریان 

در مدل دوم که معمولاً از یک LED سه پایه ی دو رنگ استفاده می شود به جز دو عدد گیره ی سوسماری و دو مقاومت و یک پراپ و مقداری سیم، به دو عدد دیود معمولی 1N4007 یا دیودهای معمولی دیگر نیاز است، چراکه درواقع LED سه پایه از دو عدد LED با یک پایه ی مشترک تشکیل شده است، که درآن امکان برعکس بستن LED ها وجود ندارد اما با اضافه کردن دو عدد دیود معمولی می توان طرح لامپ تست را اجرا کرد.

 LED های سه پایه در دو نوع آنود مشترک و کاتد مشترک موجودند که از هر دو نوع آن می توان برای ساختن لامپ تست استفاده کرد. مدار آنها شبیه به هم است و تنها تفاوت شان در نحوه ی قرار گرفتن دیودها در مدار است.

 

 

نحوه ی ساخت لامپ تست LED (مدل دوم)

 

در این مدل از یک LED دو رنگ سه پایه استفاده می شود و تفاوتی نمی کند که LED سه پایه از نوع آنود مشترک باشد یا از نوع کاتد مشترک. در هرصورت شما باید دو عدد دیود معمولی را بصورت معکوس با LED ها ببندید. به این ترتیب که در مدل آنود مشترک، باید کاتد دو عدد دیود معمولی را به پایه ی مشترک LED ها (پایه ی وسط) و آنود هریک از دیودها را به کاتد (پایه ی کناری هریک از LED ها) وصل کنید. بطوری که دیودها برعکس LED ها قرار بگیرند. و در مدل کاتد مشترک دقیقاً برعکس حالت قبل است. (مطابق تصاویر پایین)

 

                        

 

 

چنانچه پراپ تست، مثبت یا منفی شود یکی از دیود ها هدایت کرده و LED مربوطه روشن خواهد شد. همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید مسیر عبور جریان در لامپ تست با LED سه پایه ی کاتد مشترک مشخص شده است.

 

    

نظرات  (۱)

۰۹ آبان ۰۰ ، ۲۰:۴۵ ساسان قنبری

نقشه ها عالی بود

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی